Tule niin ohjaan sinua tietoiseen läsnäoloon

 

Mindfulness eli tietoinen läsnäolo

 

 ” Mindfulness on tietoisuutta, joka ilmenee kun huomio suunnataan tarkoituksellisesti, nykyhetkessä ja hyväksyvästi hetki hetkeltä avautuvaan kokemukseen.”  ( Jon Kabat-Zinn)

 ” Tarkoitan tietoisella läsnäololla sitä, että ihminen on valppaana nykyhetkessä – että hän pitää tietoisuutensa tarkkaavaisesti kulloisenkin hetken todellisuudessa.” (Thich Nhat Hanh)

 ” Minfulness on tämänhetkisen kokemuksen tietoista ja tasapainoista havainnoimista ja hyväksymistä. Se on nykyhetkellä avautumista ja sen hyväksymistä. Juuri sellaisena kuin se on, takertumatta siihen tai vastustamatta sitä.” (Sylvia Boorstein)

Järjestän erilaisia mindfulness ryhmiä:
Me kaikki
Äidit
Odottajat
Synnyttäneet äidit
Lisää tietoa myöhemmin ryhmistä!
 
Rentoutumisen tapoja ja keinoja on monenlaisia. ” Rentoutumisen tunteen” toiset kokevat pyörällä ajaessa, toiset kirjan ääressä ja toiset istuen järven rannalla katsellen tyyntä järvenpintaa tai talvella pilkkillä aurinkoisessa pakkassäässä.
Rentoutumisen tunteen voi juurikin tuoda se tietoinen läsnä oleminen hetkessä missä on ja mitä tekee. On tietoisesti läsnä  koko keholla ja mielellä.
 
Mindfulnessista vielä..
Mindfulness on tietoista hyväksyvää läsnäoloa. Mindfulness-harjoitukset tai meditaatiot ovat kehon ja mielen harjoituksia.  Harjoitusten vaikutuksista on tehty runsaasti tutkimuksia. Tieteellisiä tutkimuksia on tehty jopa tuhat . Tutkimukset  ovat osoittaneet, kuinka aivojen rakenteessa tapahtuu muutoksia säännöllisellä harjoittamisella.
Harjoitukset ovat huomion suuntaamisharjoituksia. Olemista nykyhetkessä. Hyväksymistä sisäisille kokemuksille, tunteille ja ajatuksille.
Mitä hyötyä säännöllisestä harjoitteiden tekemisestä on:
 Tukevat hyvinvointia
Palauttavat kehon ja mielen tasapainoa
Vähemmän reagoi stressaavissa tilanteissa
Palautuu stressistä nopeammin
Negatiivisten asioiden pyöritteleminen mielessä vähenee
Immuunijärjestelmään positiivinen vaikutus
Omien rajojen tunnistaminen
Työhyvinvoinnin lisääminen
Parantaa keskittymiskykyä
Lisää muisti kapasiteettia
Aivojen kyky käsitellä informaatiota
Kyky tutkia optimaalisesti haastavia asioita
Lisää valmiutta automaattisiin toimintamalleihin ja reakointitapoihin
Omien tunteiden ja kokemusten tunnistaminen ja niiden merkitysten ymmärtäminen
Lisää itsetuntemusta
Positiivisten tunne kokemusten lisääntyminen
Ystävällisyyden, armollisuuden ja hyväksynnän lisääntyminen itseä ja muita kohtaan.
 
Harjoitteen tekemisestä jos saa rentoutumisen kokemuksen on vain lisäplussaa.?
1970-luvulla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että rentoutus vähentää sympaattisen hermoston ärtyvyystilaa. Näin ollen se vaikuttaa erityisesti oireisiin, jotka ovat pitkäaikaisen stressin aiheuttamia.
Rentoutumisella on sekä välittömiä, että pitkäaikaisia vaikutuksia. Rentoutuminen säännöllisesti vaikuttaa kehoon ja mieleen, mutta jo ensimmäinen kerta tekee keholle positiivisen vaikutuksen. Välitön vaikutus tulee heti, kun ihminen rentoutuu ja kohdistaa ajatukset esim. yhteen miellyttävään kohteeseen.
Rentoutuminen vaikuttaa kehossamme siten, että verenpaine, sydämen lyöntinopeus, hengitysnopeus ja hapenkulutus alenevat. Säännöllisten rentoutusharjoitusten pitkäaikaisvaikutuksia ovat ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden väheneminen. Rentoutumisen taito auttaa selviämään elämän haasteista ja energiatason vaihteluista sekä stressitilanteista.
Rentoutuminen auttaa kokonaisvaltaisesti voimaan kehoa ja mieltä paremmin. Rentoutumisen avulla voit pysähtyä itsesi äärelle ja kuunnella mitä sydämesi haluaa sanoa. Voit kerätä voimia, paikata energiavajetta. Rentoutumisella voidaan vaimentaa elimistön jatkuvaa taistele tai pakene -reaktiota.
Toisille rentoutuminen  tai mindfulness harjoitteiden tekeminen voi olla haaste. Haasteena voi olla se, että ei pysty olemaan paikoillaan tekemättä mitään ja kuunnella omaa kehoa. Joillekin voi olla pelko siitä, mitä mieleen nousee. Harjoituksia tulee harjoitella ja tehdä säännöllisesti.
Mindfulnesissa on ideana armollisuus. Jos ajatukset karkailee muualle mihin huomio kulloinkin kohdennetaan, niin palautamme lempeästi ja hyväksyvästi se takaisin esim. hengitykseen. 
Harjoittelun tuloksena on se , että rentoutumisen / meditaatiotilaan pääseminen nopeutuu ja helpottuu. Pienikin hetki kiireen keskellä esim. pysähtyminen ja keskittyminen hengitykseen, auttaa selviäämään päivän haasteista.

Mitä ohjauksessa tapahtuu?

Alkuun keskustellemme sinun sen hetkisestä olostasi ja tilanteesta. Käymme läpi, mitä harjoituksen aikana tapahtuu. Ohjatun mindfulness harjoituksen aikana voit, joko istua tuolilla tai olla makuullaan hoitotasolla.
 
" Tärkeintä on, että olet läsnä tässä hetkessä."
 
Harjoitteet tuntuvat jokaiselle erilaisena. Olemmehan kaikki yksilöitä.  Voit tuntea  harjoitteet kehossa lämmöntunteena, kylmyytenä ja ne voivat herkistää erilaisille tunnetiloille. Voit kokea olosi virkeäksi ja iloiseksi tai olosi on väsynyt niin kuin olisit herännyt päiväunilta. Riippuen onko harjoite aktiivinen, liikkeeseen kohdistettu harjoite vai paikallaan oleva harjoite.
Harjoitteen jälkeen tarjollaon  teetä tai mehua ja pientä purtavaa. Käymme myös läpi kokemusta.
Tämä ei tarkoitettu korvaamaan
 lääkärin tai muun hoitohenkilön tutkimusta, lääkärin määräämiä lääkkeitä tai hoitoja. Nämä hoidot ovat lisäapua muihin hoitoihin.
 
Harjoitus esimerkki:
Kesto 5-10 min.
Ota nyt mukava istuma-asento. Laita jalkapohjat lattiaa vasten. Kädet lepäävät sylissä. Halutessasi voit sulkea silmäsi. Silmät voi olla myös auki. Jos silmät ovat auki kohdista katseesi johonkin levolliseen kohtaan. Harjoituksen aikana voit vapaasti sulkea tai avata silmiäsi. Samoin voit vaihtaa asentoa esim. nousta seisomaan halutessasi tai jos seisot voit käydä istumaan.
Suuntaa nyt huomiosi omaa hengitykseesi. Hengitä nyt muutama kerta voimakkaammin sisään ja ulos. Anna sitten hengityksen tasaantua sinulle sopivaksi tässä hetkessä. Keskity nyt hengitykseen. Tunne missä hengitys tuntuu. Tuntuuko se nenässä, kurkussa, rintakehällä, pallean alueella vai vatsalla. Huomio miten ilma virtaa ja missä se tuntuu eniten.
Jos ajatuksesi harhailee, palauta se lempeästi hengitykseesi.
Suuntaa huomio hengitykseesi. Tunne missä hengitys tuntuu.
Tunne nyt jalkapohjasi lattiaa vasten, voit hengittää muutaman kerran sisään ja ulos. Liikuttele varpaita ja sormiasi. Avaa silmäsi ja venyttele hieman. Ota lasi vettä, jotta aineenvaihdunta taas vilkastuu.
Kiitä itseäsi siitä, että annoit itsellesi tietoisen läsnäolon hetken ja kuunteli itseäsi .
KIITOS !